תקופת חגי תשרי, מתחילה כידוע בראש השנה ונגמרת בסוכות. בעוד שעבור רבים מהישראלים, ברור מה זה ראש השנה, מה הוא כולל ולשם מה אנחנו מציינים וחוגגים אותו, הרי שיש לא מעט ישראלים שאינם מודעים למשמעות של חג סוכות ולמה בכלל אנחנו חוגגים אותו. עבור רבים מהם, מדובר בחג חברתי, בו החברים, בני המשפחה והחבר'ה מהשכונה נפגשים בסוכה.
(ציון הלוי, מתוך אתר פיקיויקי)
אך כפי שאנחנו יודעים,
הסוכה היא אומנם החלק המהותי של החג, אך יש לו עוד מספר משמעויות, לא פחות חשובות מהישיבה המשותפת תחת סכך הסוכה אותה בנינו או הרכבנו במו ידינו, כמו היינו בני ישראל בתקופה ההיא.
במאמר זה נסביר בקצרה על דיני החג והמשמעות שלו. אך,
לפני כן, ברצוננו להזכיר לכם, אם אתם מחפשים חברה שתספק לכם אוכל לארוחת חג או לסוכה עצמה, אתם מוזמנים לפנות אלינו, קייטרינג מאמא, החברה המובילה בתחום, אנחנו מציעים לכם שירותי קייטרינג ברמה גבוהה עם כשרות למהדרין. כל אחד יכול למצוא אצלנו את השירות המתאים לו, תפריט עשיר ומגוון. מאחר וחלק משמעותי של ישיבה בסוכה היא אכילה בחברותא, אז מוטב להקל גם על המארחים וגם על האורחים ולהזמין אוכל מוכן.
עכשיו אנחנו נלמד מדוע אנחנו יושבים בסוכה, ומעט על דיני החג, בשביל לדעת על מה ולמה אנחנו חוגגים אותו.
מדוע אנחנו יושבים בסוכה?
חג הסוכות הוא חג אשר נחוג במשך שבעה ימים,בין ט"ו ל-כ"א בתשרי.
במהלך ימים אלו, כל יהודי אמור לשבת בסוכה. הסוכה מסמלת את העובדה שבני ישראל נדדו במדבר עד שהגיעו ארצה. במהלך אותם ימים, הם ישבו בסוכה. חג הסוכות מסמל גם את חג האסיף, וכן,
הוא אחד משלושת הרגלים, הימים בהם בני ישראל עלו לירושלים (לצד פסח ושבועות).
חג הסוכות הוא שונה מחגים יהודים אחרים, שכן הוא לא כולל מאכלים מיוחדים, עם זאת בחג זה, כן נהוג לאכול פירות ומאכלים שקשורים לאדמת ארץ ישראל ולחקלאות המקומית.
בין מצוות החג, הרי שהיום הראשון של החג, אשר נקרא יום טוב, הוא יום בו אמורים לשבות מכל מלאכה. לצד זה קיימות מצוות אחרות, כמו ישיבה בסוכה כאמור, המחמירים נוהגים גם לישון בסוכה, לאכול ולשתות בה. חשוב להדגיש, יש להתחיל לבנות את הסוכה בצאת יום כיפור. יש מי שבונה את הסוכה בעצמו, אף על פי שכיום ניתן לקנות סוכות מוכנות להרכבה.
הישיבה בסוכה מסמלת, כאמור, את ישיבתם של בני ישראל בסוכה בעת שהם נדדו במדבר ממצרים ואת עלייתם לירושלים. מעבר לכך, היא מסמלת את העובדה שהאדם מקבל את מרותו של האל, שכן הוא מוכן לצאת מביתו ולהתגורר בסוכה למען אמונתו. אנשים כגון הרב קוק והמרה"ל מפראג, ראו בישיבה בסוכה גם סמל לממלכת דוד ולממלכתיות הישראלית.
המשמעות של ארבעת המינים בחג הסוכות
כידוע בחג הסוכות נהוג ליטול את ארבע המינים, לולב, אתרוג, הדס וערה ולנענע אותם בכל ימי החג, מלבד ביום שבת.
יש להקפיד שמדובר במינים כשרים, אחרת הם פסולים לשימוש. השימוש בארבעת המינים הנ"ל מסמל את השונות בבני האדם, בצורתם ותכונותיהם.
- האתרוג מסמל אדם עם תורה ומעשים טובים, בגלל טעמו וריחו.
- ערבה מסמל אדם ללא תורה ומעשים טובים, בגלל שהוא חסר טעם וריח.
- הדס בעל הריח וחסר הטעם מסמל אדם עם מעשים טובים אך שאין בהם תורה.
- הלולב בעל הטעם אך חסר הריח, מסמל את התורה ללא מעשים טובים.
את ארבעת המינים ניתן לרכוש בשווקים מיוחדים שנערכים לקראת החג. אפשר להיעזר בחכמתם של אנשי דת שמבינים בתחום, על מנת לבחור את ארבעת המינים המתאימים לסוכה ולחג בכלל.